як перевірити орендодавця квартири

Як не натрапити на недобросовісного орендодавця

Знайти житло — це завдання далеко не з простих, а знайти гарне житло — то взагалі щось з розряду фантастики. З подібною проблемою стикаються чимало людей попри те, що ринок нерухомості просто-таки переповнений різноманітними пропозиціями від орендодавців.

Причиною цього є недобросовісність деяких власників житла, які намагаються спіймати на гачок наївних людей та отримати з них вигоду. Саме тому, аби не натрапити на недобросовісних орендодавців, ловіть декілька порад, які збережуть ваші гроші та нерви.

Орендодавець хоче вас надурити, якшо:

  1. Орендодавець пропонує не укладати договір. Це може прозвучати дивно, але такі випадки бувають. Власники житла можуть аргументувати відсутність договору “бажанням уникнути бюрократії”. Втім, істині мотиви зовсім інші, адже орендодавець просто бажає не прописувати умови, на яких ви житимете. Пам’ятайте, що договір оренди — це ваша подушка безпеки, яка захистить вас від спонтанного виселення або порушення інших прав.
  2. Орендодавець не дає вам копію договору про оренду. Орендодавець зобов’язаний надати вам копію договору оренди перед тим, як ви підпишете його. Якщо орендодавець відмовляється це зробити, це може бути ознакою того, що він хоче приховати від вас якісь умови договору, які можуть бути вам не на руку.
  3. Орендна плата занадто низька. Певна річ, що кожен потенційний орендар шукає найбільш бюджетний варіант житла. Тим не менш, не варто погоджуватись на занадто низьку плату, оскільки це свідчить про те, що квартира або будинок проблемні. Пліснява, несправна електропроводка, сантехніка або просто аварійний стан приміщення нерідко є темами, які орендарі замовчують.
  4. Орендодавець не прописав у договорі плату за житло. У такому разі власник житла може підвищити плату без узгодження з вами.
  5. Орендодавець пропонує укласти договір до того, як показав квартиру. Не виключено, що причиною такого поспіху може бути невідповідність фото та квартири в реальності. Тож будьте обережними, оскільки розірвати договір складніше аніж наполягти на огляді житла.

Як перевірити орендодавця?

Перед тим, як укладати договір про оренду, не полінуйтесь перевірити репутацію власника житла.

Тут у нагоді вам стане чорний список недобросовісних орендодавців, в якому містяться відомості про орендодавців, які порушували закон або чинили шахрайські дії щодо своїх орендарів.

В Україні існує декілька чорних списків недобросовісних орендодавців. Одним з найпопулярніших є чорний список, який веде організація “Всеукраїнська асоціація захисту прав споживачів”. Він містить відомості про орендодавців, які порушували закони України, зокрема, вимагали нереально високу орендну плату, не ремонтували житло або пошкоджували майно орендарів.

Крім цього, на сайтах з оголошеннями нерідко можна знайти локальні чорні списки. Вони містять відомості про орендодавців, які були оштрафовані за порушення закону або скаржилися на них орендатори.

Ви також можете знайти інформацію про недобросовісних орендодавців в Інтернеті або в соціальних мережах. Часто люди, які мали проблеми з орендодавцями, залишають відгуки про них в Інтернеті.

Схожі записи